dijous, 29 de maig del 2014

FIGATELL MEDITERRANI




La poetessa M. Carmen Sáez recitant el seu poema per al Figatell



Una veu antiga, des de molt lluny,
evoca la canella i el pebre,
esclat de julivert
sota la barreja del clavell i la sal,
la carn més humil,
flaire de La Toscana,
el foc de la Mediterrània,
Grècia reviscolada en la memòria .

Potser ens trobem ací amb
l’avi de l’hamburguesa,
un petit desconegut que se’ns acosta
agombolat entre el mesenteri,
mantellina nívia que l’encarcera.
Misteri espargit per les ribes
més pregones i els penya-segats del sud.


M. CARMEN SÁEZ

dilluns, 26 de maig del 2014

ENFIGA’T ELL I COM AQUELL!

L'escriptor Francesc Mompó recitant el seu poema al figatell

Ens hem junyit            tots reunits
en tan bell lloc            manant al coc
que cuine i guise;        i de gust frise
amb el menjar            que hem de tastar,
menja nadiva              d’aquí d’Oliva,
o de Gandia                segons el dia.
Un àpat bell                el figatell,
de nom morbós           molt saborós,
s’ha d’admirar             pel paladar.
Gustejant figa,            que ningú riga,
que el gust és d’ell      i del martell
que fort espenta         perquè bé el senta
i es fonga al foc          que dóna el toc
a la coqueta               ben calenteta;
feta de fetge,             on posen setge
les meves dents          sempre ardents
per a aquest mos        que em tire al cos.
I el magrós greix,        eh, no de peix,
tot ben pastat            tot ajustat
amb la canyella,        olorosa ella.
Mòlt el pebre             de color negre
al mos s’afig              sempre pel mig.
Tot sent ben cert       cal julivert
donant frescor           a l’escalfor,
i neu moscada           ben capolada;
pose pinyons,            hi ha qui renyons.
Tota amassada,         equilibrada,
cercant la flama,      siga de rama
o de la cama,           senyora ama.
I aquí li deix             aquest llarg feix
que per rimar           faig balear.
Al plat estés             com Estellés
enlaire el mot          el vi al got
pinçant els dits        valents i ardits
prenc figatell           i vaig per ell.
S’acaba el dit          va: el bon profit!



Francesc Mompó

Poema fet exprés per a la jornada gastronomicoliterària
celebrada a Oliva: El figatell literari. Febrer de 2014.

Dinar del Figatell a Oliva



Després d’una visita guiada pel raval morisc de la població costanera d’Oliva vam passar una jornada de bon mos al figatell i a les lletres. Poesia, prosa poètica, conte, relat de misteri i novel·la negra amb crim inclòs o fins i tot un rap cantat i acompanyat de maraques van amenitzar el Figatell literari de 2014 al Restaurant Font Salada d’Oliva. Una jornada de germanor que va recollir companys i companyes escriptors de tot el País Valencià. El Levante es va fer ressò de l’esdeveniment el passat diumenge 25 de maig a la secció Panorama (foto d’aquesta entrada).

Les diferents peces de literàries anirem servint-les al blog de forma escalonada per a que pugueu degustar-les com si d’un bon figatell es tractés. Aquesta mandonguilla de forma aplanada, com una petita hamburguesa, elaborada amb magre i fetge de porc, adobada amb espècies va ser la protagonista de la jornada. Ara us la oferirem adobada amb mantellina de lletres ben variades. A un ritme de dos per setmana. 

dilluns, 19 de maig del 2014

Jornada gastronomicoliterària Figatell 2014 a Oliva



Ja tenim tancada la jornada d’encontre d’escriptors i escriptores per gaudir de la degustació del típic figatell saforenc i d’un bon embotit de lletres dels companys i companyes a Oliva. Aquesta jornada començarà a la Plaça de l’Ajuntament a les 12 del migdia del pròxim dissabte 24 de maig de 2014 i continuarà a l’Hotel Rural Restaurant Font Salada sobre les 14h.


La companya Àngels Gregori, amb l’ajuda de l’Ajuntament, han organitzat una visita guiada pel magnífic centre històric d’Oliva a les 12 des de la Plaça de l’Ajuntament. Allí us esperem a totes i tots els que esteu interessats en visitar el raval d’aquesta vila comtal costanera del País Valencià. Aquesta població compta amb un significatiu raval morisc que inclou un cementiri mudèjar i si les forces ens deixen arribarem fins el castell de Santa Anna.

Indicacions per arribar:
1.- Per als i les que vingueu a la visita guiada a les 12:00h:
1.1.- València – Oliva (Plaça de l’Ajuntament): https://goo.gl/maps/oWQDH  (79 km, 49 minuts – segons Google Maps)
1.2.- Alacant – Oliva (Plaça de l’Ajuntament): https://goo.gl/maps/GgdR3 (105 km, 1 hora i 3 minuts – segons Google Maps). Aquesta ruta té peatges a l’AP-7.
Ruta sense peatges per l’A7  i fins Albaida és autovia - (125 km, 1 hora i 27 minuts – segons Google Maps) - https://goo.gl/maps/SsIZT

2.- Per als i les que vingueu directament a dinar (hora aproximada les 14:00h):
Ací, en la pàgina de l'hotel, estan els mapes per descarregar-se amb indicacions per arribar-hi: http://www.fontsalada.com/esp/donde.html

Situació Hotel Rural Restaurant Font Salada