dimarts, 31 de maig del 2016

LLAGOSTÍ

Roig mos de mar.
Vida que palpita oculta
entre la sorra de la Mediterrània.
Feroç caçador de cucs
que en caure el sol es vist
amb elegant armadura
d'atrigat estampat rosenc.
Llagostí! Millor serà que visques
amb alegria la dansa nocturna de hui
perquè demà, potser, et trobaré,
despullat, al meu plat.

Alba Fluixà llegint el seu poema al Mercat Municipal de Vinaròs

diumenge, 29 de maig del 2016

Quadern de navegació

Fragment del quadern de navegació del vaixell La Perla del Xúquer,  trobat entre el roquissar d’un penya-segat de l’Illa dels Morts, al Mar dels Sargassos, a les acaballes del segle XX. I diu així:

“20 de desembre de l’any del Nostre Senyor de 1715. Aquest és  el cinquè dia sense poder empassar-nos cap mos que pague la pena, només ens cruspim cada jornada unes fulles de no se sap quina planta de sabor força desagradable. El líquid element  comença a manquejar, i alguns dels tripulants de La Perla estan parlant de beure aigua marina, però  mentre jo dispose de les forces suficients, no ho consentiré, mai de la vida toleraré  tan gran bogeria, ens calen tots els braços possibles per dur a terme la construcció d’un rai que ens drece a la nostra llar, tot i que no estem abundosos d’energies. Ja he ordenat als meus subalterns, el primer oficial i el segon, perquè el tercer, malauradament, en va ser devorat per un tauró, que conserven la disciplina dels navegants a tot preu. Fins i tot castigaré qualsevol mena d’insubordinació amb la mort més exemplar. Tot i que estem força allunyats de la civilització, aquesta contrada ha de ser el nostre temple sacrosant.

La Perla del Xúquer  ha sebollit en aquest indret llardós els seus grandiosos dies  de glòria, i hom en relatarà les proeses després que els segles graponegen el món i n’aparellen un orbe nou, l’oblit no vinclarà les gestes que ja estan escrites sobre els pèlags més avalotats, i al bell mig de les immensitats obagues on senyoreja El Kraken. Les últimes fustes que en resten han hagut d’ésser cremades  per mantenir l’escalfor de la tripulació que a males penes  ha sobreviscut fins ara. Tot i així, un solc, com un espectre victoriós que  saliqueja des del fons de la immensurable solitud dels oceans de ponent, romandrà per sempre més litografiat sobre les onades, talment com la sang s’encasta sobre els envans  del cor. Ves per on, sempre he tingut un poeta empresonat a dintre meu, això per descomptat.

Un capità ha de resistir sa i estalvi al vòrtex del terrabastall, enterc, i sempre amb la mirada impertorbable, perquè ell és l’oracle i el far que ha d’emmenar els seus mariners a terra lliure. És per això que ha de plantar cara a l’adversitat, i hui és el dia en què m’hi trobe davant per davant. Els meus homes no han de saber que ací, en aquesta cistella que les meues mans acaronen trèmules i cobejoses, tot i  que a ells els dic que tan sols hi atresore els records familiars, en realitat hi és el darrer llagostí que he pogut escamotejar a la golafreria d’aquests famolencs sense nord. Ells no podrien entendre les meues raons,  però la Història, quan la clepsidra senyale el final i  tramunte per sobre de les nostres despulles que ben aviat encalcinaran aquesta platja, farà veure a la humanitat que potser Paris valdrà una missa, però puc assegurar-vos, esdevenidors encara no nascuts, que un llagostí podria ser ben bé el preu d’un regne”.


No se n’ha recollit més informació, no obstant això, aquest document palesa que el llagostí fou una vianda molt preuada des dels temps més remots.  

M. Carmen Sáez llegint el seu text al Mercat Municipal de Vinaròs

dimarts, 10 de maig del 2016

Els lletraferits s’inspiren amb el ‘Llagostí literari’ de Vinaròs



Dissabte passat, Vinaròs va acollir la sisena edició de la festa gastronomicoliterària ideada per Francesc Mompó i Ramon Guillem que, aquesta vegada, va retre homenatge al producte vinarossenc per excel·lència: el llagostí. Com a novetat, enguany, la literatura eixia al carrer per a ser compartida amb el públic.

El Mercat Municipal de la ciutat, primer punt de lectura dels escrits, s'omplia d'escriptors, amics, veïns i periodistes al voltant de les onze del matí i l'amfitriona d'enguany, Mariola Nos, en un espai adequat per a la recepció, saludava i explicava a tots els assistents el recorregut pel centre de la ciutat i que els punts de lectura següents serien el forn de pa Ca Massita i la llibreria Espai Mariola Nos. Per acabar, una visita a la Fundació Caixa Vinaròs i un bon àpat al restaurant Rafael Lo Cristalero. Marc Albella, regidor de Cultura, va acompanyar tots els escriptors en el seu recorregut i agraïa a aquests, igual que a l'amfitriona, el fet d’haver triat Vinaròs i el llagostí per a aquestes jornades tan suculentes. Francesc Mompó explicava, seguidament, que les jornades consisteixen a escriure un text curt, del gènere que l'escriptor decideix, sobre allò que es menja i que s'havien organitzat ja en llocs com Catarroja (Anguila literària), Otos (Bolet literari), Xàtiva (Cassola literària), Oliva (Figatell literari) i Sagunt (Xai literari). A més, agraïa a l'escriptor Pep Alfonso la seua ajuda en l'organització de les jornades per a donar pas, tot seguit, a les primeres lectures. I així, a peu de Mercat, el llagostí vinarossenc va ser lloat en el primer punt de lectura per Mari Carmen Sáez Lorente, Alba Fluixà, Manel Joan i Arinyó, Manel Alonso Català i Núria Cadenes.

Després d'una visita obligada pel centre de la ciutat i una xicoteta parada baix de l'escultura Transmutació de l'artista Garcia Bel, Helena Guimerà rebia tothom al seu forn de pa tradicional Ca Massita, on explicava que era un forn implicat en fer poble i país. I, aquesta vegada, el llagostí va ser lloat per Àngels Moreno i Antoni Rovira. Tot seguit, mirades als exteriors de l'església arxiprestal de Vinaròs, l’Ajuntament i la casa modernista Giner per arribar pel carrer Major a la llibreria Espai. Aquest cop amb la presència d'Enric Plà, l’alcalde de Vinaròs, que va acompanyar els escriptors des d'aquest moment fins al final de la jornada. La llibreria Espai Mariola Nos ja era coneguda per algun dels escriptors de primera mà; d’altres, ho van fer llavors. Un moment intens per a la llibretera i amfitriona de l'acte pel fet de veure tants i tan bons escriptors a casa. Ramon Guillem, Pep Alfonso, Núria Pujolàs, Josep Usó i Josep Antoni Fluixà foren els encarregats de les lectures.


I des d'allà a la Fundació Caixa Vinaròs, on Nati Romeu, en representació de la fundació, acollia encantada escriptors i acompanyants i els orientava en la visita que podien realitzar: l’arxiu, les exposicions, la sala Sebastià Miralles i la sala Peiró Coronado per acabar en l'auditori Carles Santos i al voltant del seu piano amb una petita degustació de cócs de Ca massita. Xerrada agradable, foto de grup i passeig cap al restaurant Rafel Lo Cristalero, on més de cinquanta comensals van donar bon compte dels plats. Les lectures, aquest cop, de la resta dels assistents: Francesc Mompó, Isabel Robles, Eusebi Morales, Jaume Pérez Montaner, Lluís Alpera, Vicent Penya, Hermini Pérez i Edo, Jordi Solè Carmardons, Berna Blanc, Francesc Arnau, Sergi Durbà, Roser Furió, Francesc Collado, Mercè Lloret, Octavi Monsonís, Carles Molins, Lluís Roda, Josep Manel Vidal i Mariola Nos. Uns escrits que, aquest any, gràcies a l'Ajuntament i a la Fundació Caixa Vinaròs, quedaran per a la posteritat amb l'edició d'un llibre.


Abraçades, comiats i foto de grup en l'escultura del llagostí de Vinaròs, obra de l'escultor Ferr.

L'any que ve, més!


dimarts, 3 de maig del 2016

La ruta literària pels carrers de Vinaròs

Com ja vam anunciar una de les novetats d'enguany a la jornada gastronomicoliterària dedicada al Llagostí de Vinaròs serà que la visita guiada per la ciutat serà oberta al públic i a més a més es llegiran part dels escrits creats per a l'ocasió.

Aquesta edició que s'ha fet lletra pública veurà també com aquests plats condimentats amb pebre de negres lletres i llagostí passa del plat al llibre.

Acompanyeu-nos a la ruta literària i llagostinera pels carrers de Vinaròs. A les 11:30h estarem al Mercat Municipal de Vinaròs on tindrà lloc la primera lectura i visita guiada.