L'escriptor Francesc Mompó recitant el seu poema al figatell
en tan bell lloc manant al coc
que cuine i guise; i de gust frise
amb el menjar que hem de tastar,
menja nadiva d’aquí d’Oliva,
o de Gandia segons el dia.
Un àpat bell el figatell,
de nom morbós molt saborós,
s’ha d’admirar pel paladar.
Gustejant figa, que ningú riga,
que el gust és d’ell i del martell
que fort espenta perquè bé el senta
i es fonga al foc que dóna el toc
a la coqueta ben calenteta;
feta de fetge, on posen setge
les meves dents sempre ardents
per a aquest mos que em tire al cos.
I el magrós greix, eh, no de peix,
tot ben pastat tot ajustat
amb la canyella, olorosa ella.
Mòlt el pebre de color negre
al mos s’afig sempre pel mig.
Tot sent ben cert cal julivert
donant frescor a l’escalfor,
i neu moscada ben capolada;
pose pinyons, hi ha qui renyons.
Tota amassada, equilibrada,
cercant la flama, siga de rama
o de la cama, senyora ama.
I aquí li deix aquest llarg feix
que per rimar faig balear.
Al plat estés com Estellés
enlaire el mot el vi al got
pinçant els dits valents i ardits
prenc figatell i vaig per ell.
S’acaba el dit va: el bon profit!
Francesc Mompó
Poema fet exprés per a la jornada gastronomicoliterària
celebrada a Oliva: El figatell literari. Febrer de 2014.
Poema fet exprés per a la jornada gastronomicoliterària
celebrada a Oliva: El figatell literari. Febrer de 2014.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada