dilluns, 2 de juny del 2014

EL FIGATELL LITERARI




Lluís Alpera al Figatell literari a Oliva

Feia anys i paranys que no m’endinsava pels amagatalls de la xafarderia literària. Almenys, dins el nivell de lletra impresa. O em fareu pensar que tota la lírica que he publicat és pura xafarderia? Siga com siga, el fet de retrobar-nos aquesta jornada, a la Ciutat d’Oliva, sota els auspicis del Figatell literari esdevé, per a mi, tota una passada.



D’alguna manera m’he embadalit anteriorment davant anguiles, bolets i cassoles al forn, aquestes darreres per les delícies infantils quan te les feia la mare al Cabanyal en aquella miserable postguerra de fam i d’opressions. Però, ara, davant el Figatell literari no sé com collons reaccionar. Mai no l’havia sentit  ni tan sols dins els meus doctes diccionaris que acostumen a donar-te la clau de gairebé tot.



Retornant al Cabanyal de la infància, i amb una complaença bastant bròfega, a l’ús entre xiquets de barri, déiem sovint allò de “la figa de ta tia” i, potser alguna vegada, “la figa d’ell”, amb un sentit pejoratiu i òbviament equívoc per a l’època. Però heus aquí que la dental sonora, com diem els fonetistes, esdevé sorda i de sobte ens apareix, miracle dels miracles, l’esmentat Figatell literari, reivindicant la cultura popular i tradicional de La Safor d’embotits de fetge i carn magra de porc –una “mini hamburguesa” – enfront dels globalitzadors imperis nordamericans de les hamburgueses.



En definitiva: em sap greu no cantar cap glossa lírica aquesta jornada al Figatell, veritable patrimoni cultural d’Oliva que mereix totes les devocions gastronòmiques de la seua gent i comarca. Visca, per tant, el Figatell literari!!

LLUÍS  ALPERA
Oliva, 24 de maig de 2014